Малко помощ за сайта
Рейтинг: 15 потребител(и) са гласували за тази статия Среден рейтинг: 4.1
Изпратена от: Administrator, на 10 / 11 / 2008, в категория "За сайта и информационната система"
Видяна: тази статия е прочетена 13542 пъти
Резюме: Препоръки и кратко описание на технологията на работа с векторните данни

Колеги здравейте!
 
Искам да споделя някои неща с вас за да можете по лесно да използвате системата.
 
1. Самите шаблони имат много javascript код и за да не се изнервяте седнете пред по-добър компютър.
 
2. В схемата "ИЗМЕНЕНИЕ НА ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА гр.СОФИЯ И СТОЛИЧНА ОБЩИНА СЪГЛАСНО пар.7, ал.2 ОТ ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ НА  ЗУЗСО И РЕШЕНИЕ 693/19.07.2007 г. НА СОС" можете да намерите измененията на плана (всеки слой с 190707 накрая на името си е от измененията), действащия план (можете да го включите от съдържанието на картата).
 
3. Искам да ви посъветвам да разгледате  добре съдържанието на картата. Има много изключени слове, които може да включите и да си свършите работа.
 
4. Не са пуснати всички карти във векторен формат (ограничение на софтуера), затова ги има в растерен формат приблизителен размер А2. Вариант е да се спре карта, за да се пусне друга.
 
5. Има търсене на имоти. Трябва да са попълнени и трите полета. След натискане Find се получава списък. С десния бутон на мишката може да се ZOOM-ва до избрания имот. "Търсене на имоти 2" ви дава възможност, ако нямате информация за планоснимачен регион, да търсите имот по Район и Планоснимачен номер. Резултатът ограничава търсенето в списък от имоти.
 
6. Площта на обект в кв.м. се намира в системно поле shape.area, изчислена от графиката. Периметъра на площните обекти и дължината на линейните в метри се намира в системното поле shape.length.
 
Колеги пуснахме търсене и в земеделски имоти. Данните ги прехвърляхме от dwg  формат и за това при някои имоти точката с номера е извън контура на имота (така са го направили!).
 
Пуснахме търсене и по улици (в кадастралната улична мрежа). Имотите и улиците са изключени в схемата, и ако искате да ги ползвате просто ги включете! Правим го за да подобрим скороста.
           
Пуснахме търсене и в старите земеделски имоти. Търси се по землище и номер на имот. Резултатът се получава като таблица (това важи и за "Намери на имот 2"). Таблицата позволява сортиране като се кликне върху заглавието на колоната. Алгоритъмът е следния: таблицата се попълва след търсене; ако имотът не е само един, таблицата се сортира по местност или по площ (трябва да имате предвид, че площите се различават незначително от скицата и от реалната площ сметната по координати)и търсим съвпадение с нашия имот; ако има съвпадение го маркираме и с лупата отиваме до него;  включваме слоя от съдържание на картата;
Ако искаме да разпечатаме имота с устройствените параметри: избираме Identify бутона; кликваме върху имота; избираме от задачите "Печат с мащаб"; избираме резултат от задачата за включване; избираме мащаб, ако желаем; създаваме страницата за печат; резултатът е картинка, която може да се печата или да се запише във файл с десния бутон на мишката.


Какъв рейтинг бихте поставили?

Коментар
Коментара е изпратен от tonihristova на 14/11/2008 14:15
Благодаря за поясненията!
Би било добре, да минимизирате разликите с ГИС, ако е възможно при разпечатване /когато принтера не е цветен/,да останат поне буквените символи за функционалното предназначение на устр. режими,
Коментара е изпратен от Administrator на 14/11/2008 15:59
Етикетите се появяват до мащаб 1:2000. Не е проблем да се пуснат и без мащаб и да се появяват винаги, но при работа примерно 1:1000, когато се разглеждат имотите и номерата, етикетите на зоните дразнят и трябва да се изключват.
Коментара е изпратен от Георги Генчев на 21/12/2008 22:56
Преди няколко месеца обясненията по-горе вършеха работа, но сега изобщо не работи по описаният начин. Никаккъв имот не може да се намери. Какви три полета да се попълнят като има само едно за търсене?
Коментара е изпратен от marystaneva на 19/01/2009 02:00
И според мен старият вариант за търсене беше по-добър. Задаваш си това, което те интересува, виждаш точно къде се намира, увеличаваш си го колкото пъти искаш... Сега например във "Връбница", кв. 11, м. бул. "Сливница", се отчуждават поземлени имоти с номера 632, 633 и 634, за строеж на ОДЗ, а аз не мога да видя къде точно ще бъде построена тази детска градина, от която имаме крещяща нужда. Преди по номера на имота беше лесно...
Коментара е изпратен от Mladen Velkov на 19/01/2009 15:50
Не знам каква е причината вече да няма земеделски кадастър и търсене на стар земеделски имот, които бяха много полезни, пишеш номера на имота и землището и веднага получаваш информация в каква градоустройствена зона попада съответния парцел. Ще бъда много разочарован, ако се продължи порочната практика в ДАГ да даваш малко "стимулационни разходи" на някой служител, за да ти каже в каква зона попада интересуващия те парцел или след сложна процедура и чакане от един месец минимум да получиш тази информация, чиято проверка може да става в миг. Благодаря на администраторите на сайта и се надявам скоро отново да работи перфектно в полза на хората!

Изпрати коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Insert Cancel
Бюлетин
Регистрацията е свободна, за да получвате бюлетина на ОУП София. Просто попълнете правилно вашия e-mail!

Архив


Седмична анкета